Erasmus MC

In het hart van Rotterdam bevindt zich het grootste universitair medisch centrum van Nederland, het Erasmus MC. Bij het Rotterdamse cluster van ziekenhuizen werken bijna 13.000 mensen. Het Erasmus MC staat voor een gezonde bevolking en excellente zorg door onderzoek en onderwijs. Baanbrekend werken, grenzen verleggen en voorop lopen in onderzoek, onderwijs en zorg staat daarbij hoog in het vaandel.

Uitdaging
Eigen datacenter

Het hoofdgebouw van het Erasmus MC was na ruim 50 jaar behoorlijk verouderd. Een academisch ziekenhuis is een facilitaire voorziening waarin technologische vooruitgang een grote rol speelt. Bovendien stellen hedendaagse voorschriften en regelgeving hoge eisen. Het Erasmus MC onderging daarom een grootschalige renovatie en uitbreiding. Oorspronkelijk was daarbij een nieuw, eigen datacenter gepland. Daar zag het ziekenhuis in 2016 vanaf omdat het tot de conclusie kwam niet in staat te zijn zelf een datacenter conform de gewenste kwaliteits- en veiligheidsnormen in te richten en op niveau te houden. Met tot gevolg dat het datacenter buiten de deur ondergebracht moest worden.

Deadline

Deze opdracht ging gepaard met een bijna onmogelijke deadline. De voorwaarde was dat de oplevering al op 1 mei 2017 zou zijn. Die datum hing samen met de invoering van HiX, het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van Erasmus MC, de geplande sloop van het laatste eigen datacenter en een interne verhuizing begin 2018. De opdracht moest binnen 14 weken opgeleverd worden. Voor een vergelijkbare opdracht staat normaal gesproken 14 maanden.

Oplossing
The Datacenter Group en Bytesnet

Het Erasmus MC heeft ervoor gekozen om alle data- en softwaresystemen bij The Datacenter Group in Delft en Bytesnet in Rotterdam onder te brengen. Door gebruik te maken van een Twin Datacenter-oplossing verzekert het Rotterdamse ziekenhuis zich van een hogere beschikbaarheid en betere beveiliging.

Ondanks het feit dat The Datacenter Group en Bytesnet concurrenten van elkaar zijn, wordt er dus ook samengewerkt. “We zijn weliswaar concurrenten, maar werken ook samen als we daarmee een betere oplossing voor een klant kunnen uitwerken”, zegt CEO Siemon van den Berg over de betrokkenheid van The Datacenter Group. Sinds 2014 bieden zij samen met Bytesnet het Twin Datacenterconcept aan. Dit concept brengt vele voordelen met zich mee en ook in dit geval betekende de samenwerking een betere oplossing voor de klant.

We zijn weliswaar concurrenten, maar werken ook samen als we daarmee een betere oplossing voor een klant kunnen uitwerken. Sinds 2014 bieden we bijvoorbeeld samen het Twin Datacenter-concept aan. Met opslag op twee geografisch gescheiden locaties. Mocht er in één datacenter een storing zijn, kan alles gewoon blijven draaien.

Onmogelijke deadline

Ondanks de complexiteit, hoeveelheid werk en de korte tijd werd de geplande datum van 1 mei 2017 gehaald. “Gewoonlijk vergt een omvangrijk project als dit veertien maanden; nu hebben we het in veertien weken voor elkaar gekregen”, zegt Michael Arbman, Business Development Manager bij Bytesnet. Vanwege wederzijds vertrouwen is The Datacenter Group al in de aanloopperiode direct begonnen met het treffen van voorzieningen op het gebied van stroom, koeling en beveiliging. Dit en een strakke planning in combinatie met duidelijke communicatie maakte het halen van de deadline mogelijk.

Gewoonlijk vergt een omvangrijk project als dit veertien maanden; nu hebben we het in veertien weken voor elkaar gekregen. Dat vergde een strakke planning, vertrouwen, duidelijke afspraken en een goede communicatie. De teams van The Datacenter Group en Bytesnet hebben uitstekend samengewerkt.

Resultaat
Lagere kosten, maar meer functionaliteit

Naast het behalen van de gewenste kwaliteits- en veiligheidsnormen bespaart Erasmus MC op deze manier jaarlijks circa 20%. De gewenste kwaliteits- en veiligheidsnormen worden gewaarborgd door geborgd door de uitgebreide certificering van The Datacenter Group namelijk: ISO 9001, ISO 14000, ISO 27001 en NEN 7510. De laatste is specifiek voor informatiebeveiliging in de zorgsector; onder meer met het oog op elektronische patiëntendossiers.

Redundante verbindingen

Mocht er in één datacenter een storing zijn, kan alles gewoon blijven draaien. Verder zijn alle verbindingen ook redundant: samen met de campus van Erasmus MC vormen de datacenters een ring. Daarnaast is er een dedicated glasvezelverbinding aangelegd tussen The Datacenter Group in Delft en Bytesnet in Rotterdam.

Voordelen outsourcen
  • Kostenbesparend
  • ISO-gecertificeerd: ISO 9001, ISO 27001, ISO 14001 en NEN 7510
  • Schaalbaarheid
  • 100% uptime
  • 24/7/365 Support en bewaking

Met deze bijzondere case hebben wij de Best Channel Project 2018 award in de wacht gesleept. Lees meer.

 

Geïnteresseerd?

Vraag hieronder uw offerte aan of boek een rondleiding in onze datacenters.