GVB

Ze zijn niet uit het Amsterdamse straatbeeld weg te denken: de metro, bus en trams van het GVB. Dagelijks reizen er duizenden toeristen, dagjesmensen en Amsterdammers naar hun eindbestemming. Het gebruikmaken van het OV in de hoofdstad is eerder een regel dan een uitzondering. Het drukke en ongeduldige verkeer maakt het in veel gevallen ook noodzakelijk dat je met het GVB sneller en veiliger je bestemming bereikt.  

Uitdaging
Verhuizen is opfrissen

De renovatie en de interne verhuizing is voor het GVB aanleiding geweest om haar datacenteromgeving  onder de loep te nemen. Gaan we alle interne datacenters centraliseren? Of is outsourcen een betere oplossing? Het is maar een greep uit de vragen die de revue passeerden bij het management van het vervoersbedrijf. “Het heeft dan ook ruim een jaar geduurd voordat alle scenario’s uitgewerkt waren. Outsourcen was het devies”, zegt Bas van Kan van TiM-projectmanagers, die als externe projectmanager is aangetrokken om de uithuizing in goede banen te leiden.

Alles is schaalbaar: het aantal servers, de stroomvoorziening, de rackspace. Met deze overstap kan het GVB zich nu beter toeleggen op haar kerntaak: het vervoeren van tienduizenden reizigers per dag in en rond Amsterdam. TDCG kan de kwaliteit waarborgen van de hosting van de ICT-voorzieningen.

Oplossing
Oursourcen de oplossing

Het GVB ontdekte gedurende dat jaar van migratie, dat de datacenterhousing eenvoudiger en betrouwbaarder kon en koos daarom voor volledige outsourcing. Datacenterhousing is voor het GVB geen kerntaak maar bijzaak. Gezien de grootte van het bedrag dat voor de kosten was berekend, moest het GVB Europees aanbesteden. Er werd een pakket van eisen geschreven waaraan een datacenter moest voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld in het datacenter 24/7/365 support en bewaking zijn, het datacenter moet in het bezit zijn van de ISO-certificeringen en het moet minimaal een TIER 3 datacenter zijn. Ook het carrier neutraal zijn was een vereiste. Dit laatste houdt in dat de klant zelf de vrijheid heeft in de keuze van een telecomprovider. The Datacenter Group was één van de inschrijvers die aan alle eisen voldeed en uiteindelijk met succes de aanbesteding heeft gewonnen.

The Datacenter Group: de juiste partner

Het GVB is erg blij met de partnership dat zij met de The Datacenter Group is aangegaan. Van Kan: “The Datacenter Group stelde zich tijdens het hele migratieproces proactief en zeer professioneel op. Men dacht mee over de opstelling van de servers, de bekabeling en de mogelijkheden om onze servers nog extra te beveiligen.” Een interessant detail is dat The Datacenter Group  tijdens de procedure met kop en schouders boven iedereen uitstak als het ging om duurzaamheid. “Dit staat bij het GVB hoog in het vaandel en met het groene karakter van het datacenter hebben wij op dit gebied een goede partner gevonden”, aldus Van Kan.

The Datacenter Group stelde zich tijdens het migratieproces proactief en professioneel. Men dacht mee over de opstelling van de servers, de bekabeling en de mogelijkheden om onze servers nog extra te beveiligen. The Datacenter Group is daarnaast ook een sparringpartner voor het GVB om mee te denken over de toekomst.

Resultaat
Flexibiliteit en schaalbaarheid

The Datacenter Group heeft door de outsourcing de flexibiliteit en de schaalbaarheid van het GVB vergroot. Van Kan: “Alles is schaalbaar: het aantal servers, de stroomvoorziening, de rackspace. Met de overstap kan het GVB zich nu beter toeleggen op haar kerntaak: het vervoeren van tienduizenden reizigers per dag in en rond Amsterdam. The Datacenter Group kan de kwaliteit waarborgen van de hosting van de ICT-voorzieningen.”

Goede service en bereikbaarheid

De korte lijnen, de flexibele houding en de strenge ISO-normen die The Datacenter Group hanteert, vindt Van Kan positief. Het idee van beheer op afstand was wel even wennen. “Eigenlijk is het niet anders dan bij de oude locatie. We hoeven alleen naar het datacenter voor het bijplaatsen van servers of een update. Bovendien is de locatie voor ons goed bereikbaar. The Datacenter Group is daarnaast ook een sparringpartner voor het GVB om mee te denken over de toekomst”, zegt de projectmanager tot slot.

Whitepaper DatacentermigratieDownload hier
Voordelen outsourcen
  • Schaalbaarheid
  • Flexibiliteit
  • 100% uptime
  • 24/7/265 support en bewaking (Remote Hands Service)
  • ISO gecertificeerd: ISO 9001, ISO 27001, ISO 14001
  • 100% windenergie
Geïnteresseerd?

Vraag hieronder uw offerte aan of boek een rondleiding in onze datacenters.