Gebruikt u al een edge datacenter?

DEEL 1

Organisaties moeten hun architectuur en infrastructuur nu al gereed gaan maken voor de komst van edge computing. Dat zegt Stijn Grove, directeur van de branchevereniging Dutch Datacenter Association. “Wanneer 5G over een paar jaar uitgerold wordt, zorgt dat voor grote veranderingen. Daar moeten bedrijven nu al op voorsorteren.”

Met edge computing wordt bedoeld dat de verwerking van data zo dicht mogelijk bij de bron gebeurt. De opkomst van Internet of Things (IoT) genereert zoveel data dat het in de nabije toekomst onmogelijk wordt om die enorme hoeveelheden data over netwerken te transporteren. “Vergelijk het met de A2 op een regenachtige maandagochtend. Dat slibt helemaal dicht.” Met behulp van microdatacenters dichtbij 5G-masten, kunnen data terplekke worden verwerkt, zodat alleen de noodzakelijke data getransporteerd hoeven worden. Die microdatacenters worden edge datacenters genoemd. “Maar ook regionale datacenters, zoals bijvoorbeeld die van The Datacenter Group, kunnen als edge datacenter functioneren. Het gaat erom dat verwerking van de data dichtbij de bron, in hun geval de klant, wordt gefaciliteerd.”

Data dicht bij de bron verwerken

Uit onderzoek van Equinix blijkt dat we de komende drie jaar in Europa 11 keer meer data gaan versturen. Jerry Gopal, salesmanager new business bij The Datacenter Group, legt uit dat niet al die data verwerkt hoeft te worden in een centraal datacenter. “Een zelfrijdende auto genereert bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid data, maar voor het aansturen ervan is slechts een klein percentage van die data noodzakelijk. Bovendien is het belangrijk dat de verwerking van die data snel gebeurt en dus een lage latency heeft.” Lokale verwerkingskracht is dan cruciaal. “Daarmee garandeer je performance en hoge beschikbaarheid.”

Grove is het daarmee eens. “De behoefte om zoveel mogelijk data zo dicht mogelijk bij de gebruiker te verwerken, groeit enorm. De opmars van IoT en de komst van 5G zal die behoefte alleen nog maar versterken, is zijn voorspelling. Hij verwijst naar de haven van Rotterdam. “De hoeveelheid sensoren die daar data verzamelen, is enorm. Het is onzinnig om Rotterdamse data in een datacenter in bijvoorbeeld Groningen te verwerken. Dat wil je dicht bij de bron. Daarom gaan regionale datacenters hierin een grote rol spelen.” Door rekencapaciteit zo dicht mogelijk bij de bron van gegevens te houden, wordt er lucht op het netwerk gebracht. Er hoeft immers minder bandbreedte te worden verbruikt. Iets dat ook de latency weer ten goede komt.

Bekijk onze datacenter factsheetsKlik hier

Kostenbesparing

Niet onbelangrijk is ook de kostenbesparing die edge datacenters kunnen genereren. Iedereen gebruikt het internet om data te versturen van en naar datacenters, waarbij wordt afgerekend voor de bandbreedte die nodig is. Grove: “Wanneer een groot deel van de informatieverwerking in een edge datacenter kan plaatsvinden, hoeven er minder data door de pijpen van het netwerk heen en weer. En dat kan enorm schelen in de kosten.” Hij verwacht niet dat de komst van microdatacenters de regionale datacenters in Nederland in de weg zullen zitten. “Nee hoor, want al die verwerkte data aan de rand van het netwerk moet op een gegeven moment op een centrale plek verzameld worden om verder te kunnen worden gebruikt. Regionale datacenters zullen de rol van het centrale platform gaan vervullen.”

Voorbereiden op de toekomst

Edwin Kennedy, de CCO van The Datacenter Group, geeft aan dat zij al druk bezig zijn om zich voor te bereiden op edge computing. “Onze huidige doelstelling is dat we minimaal 10 regionale datacenters in Nederland willen. Daarmee kunnen we dicht bij onze klanten en dus de bron van gegevens zorgen voor rekenkracht, performance en beschikbaarheid.”

In deel 2 zal Edwin Kennedy verder ingaan op de toekomst van edge computing.

Meer weten over edge datacenters? Vraag het onze specialisten.

 

Lees meer:
Geïnteresseerd?

Vraag hieronder uw offerte aan of boek een rondleiding in onze datacenters.