Latency verlagen? Kies voor een edge datacenter

Met edge computing wordt bedoeld dat de verwerking van data zo dicht mogelijk bij de bron gebeurt. De opkomst van Internet of Things (IoT) genereert zoveel data dat het in de nabije toekomst onmogelijk wordt om die enorme hoeveelheden data naar een centrale locatie te transporteren.

Organisaties moeten hun architectuur en infrastructuur nu al voorbereiden voor de komst van edge computing. Dat zegt Stijn Grove, directeur van de branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA). “Met de uitrol van 5G komen er nu snel nieuwe toepassingen die het noodzakelijk maken om data ‘at the edge’ te verwerken. Daar moeten bedrijven op voorsorteren.”

Bij edge computing worden data zo dicht mogelijk bij de bron verwerkt. De opkomst van het Internet of Things (IoT) genereert zoveel data dat het in de nabije toekomst onmogelijk wordt om die enorme hoeveelheden data naar één centrale locatie te transporteren voor verdere verwerking. Vergelijk het met de A2 op een regenachtige maandagochtend. Die slibt helemaal dicht door het grote verkeersaanbod.

Gebruik je daarentegen een microdatacenter dichtbij bijvoorbeeld een 5G-mast, dan kunnen data ter plekke verwerkt worden, zodat alleen de echt noodzakelijke data getransporteerd hoeven te worden. Die microdatacenters worden ‘edge datacenters’ genoemd. Grove: “Maar ook regionale datacenters, zoals bijvoorbeeld die van NorthC, kunnen uitstekend als edge datacenter functioneren. Het gaat erom dat verwerking van de data dichtbij de bron wordt gefaciliteerd.”

 

Data dicht bij de bron verwerken

De hoeveelheid data die we opslaan, verwerken en versturen, groeit al jaren. En die groei zal met de komst van 5G en IoT-toepassingen alleen maar toenemen. NorthC CEO Alexandra Schless: “We zien al jaren dat de hoeveelheid data die we genereren, opslaan en transporteren enorm sterk groeit. En nu het IoT in steeds meer sectoren wordt toegepast, zal die groei alleen maar toenemen. Talloze systemen in heel Nederland die met het internet verbonden zijn, verzamelen potentieel interessante, waardevolle data. Denk aan domotica thuis of in de zorg, of aan data van intelligente straatlantaarns en verkeerssystemen. Een deel van die data wil je centraal verzamelen en slim inzetten om bijvoorbeeld bedrijfsprocessen te optimaliseren. Maar tijdkritische data moeten direct verwerkt worden, binnen milliseconden. Een lage latency is daarbij cruciaal. Dat betekent dat je lokale verwerkingskracht nodig hebt. Dicht bij de bron.”

Grove is het daarmee eens. “De behoefte om zoveel mogelijk data, zo dicht mogelijk bij de bron te verwerken, groeit enorm en de opmars van IoT en de komst van 5G zal die behoefte alleen nog maar versterken.” Hij verwijst naar de haven van Rotterdam. “Het aantal sensoren dat daar data verzamelt, is echt ongekend. Dan is het natuurlijk onzinnig om Rotterdamse data vervolgens te verwerken in een datacenter in bijvoorbeeld Groningen. Dat wil je juist in de buurt van de haven doen. Daarom gaan regionale datacenters hierin een grote rol spelen.” Door rekencapaciteit zo dicht mogelijk bij de bron van gegevens te plaatsen, ontstaat ruimte op het netwerk. Er hoeft immers minder bandbreedte te worden verbruikt. Iets wat ook de latency weer ten goede komt.

 

Kostenbesparing 

Niet onbelangrijk zijn de kostenbesparingen die edge datacenters kunnen opleveren. Iedereen gebruikt het internet om data te versturen van en naar datacenters, waarbij wordt afgerekend voor de benodigde bandbreedte. Grove: “Wanneer een groot deel van de informatieverwerking in een edge datacenter plaatsvindt, hoeven er minder data over het netwerk heen en weer gestuurd te worden. Dat kan enorm schelen in de kosten. Een regionaal datacenter kan de rol van edge datacenter vervullen, of dienen als centrale connectiviteitshub voor de verdere verwerking.

 

Voorbereiden op de toekomst 

Jarno Bloem, COO bij NorthC, geeft aan dat NorthC al druk bezig is om zich voor te bereiden op edge computing. “We hebben momenteel meer dan tien datacenters, verspreid over heel Nederland. En we zien ruimte om te groeien. Met vier datacenters zijn we sterk vertegenwoordigd in de metropoolregio Amsterdam. En met nog eens zes datacenters in de verschillende regio’s zijn we altijd in de buurt. Zo kunnen we altijd dicht bij onze klanten – en dus dicht bij de bron van de data die we opslaan en verwerken – rekenkracht, performance en beschikbaarheid bieden. Als regionaal datacenter kunnen we als geen ander de nodige koppelingen faciliteren tussen verschillende edge locaties.”

Meer weten over edge datacenters? Download hier het rapport ‘De impact van data gravity op IT’.

 

Wilt u meer tips, nieuws en kennisupdates van ons ontvangen?

Aanmelden kennisupdates