Gemakkelijk een extern datacenter kiezen in 8 stappen

De kogel is door de kerk, de IT-omgeving wordt ondergebracht in een extern datacenter. Maar welke? Er zijn verschillende datacenters in Nederland, welke is geschikt voor uw organisatie?  Met deze lijst in uw hand, weet u waaraan uw nieuwe datacenter moet voldoen.

1. Beschikbaarheid

Het Uptime Institute heeft de beschikbaarheid van datacenters in een tier-certificering ondergebracht. Belangrijk is om te bepalen welke mate van beschikbaarheid de organisatie nodig heeft. Een ziekenhuis zal een uptime van 99,999 procent willen hebben. Wanneer een storing in de IT-systemen niet direct levensbedreigend is of er een uitwijklocatie beschikbaar is, dan kan ook voor een iets lager beschikbaarheidsniveau worden gekozen. Klanten met bedrijfskritische en gevoelige data kiezen bij voorkeur voor een TIER-3 datacenter.

2. Energie

De beschikbaarheid wordt bepaald door hoe de datacenterapparatuur is ingericht en uitgerust. Kijk naar hoeveel voedingen per rack beschikbaar zijn. Daarbij staat N voor een enkele voeding, een enkele UPS, een enkele dieselgenerator en transformator. N+1 betekent dat er een dubbele voeding aanwezig is, een dubbele UPS, maar een enkele dieselgenerator. Bij 2N zijn al deze zaken redundant uitgevoerd. Het is ook goed om te weten voor hoeveel uren diesel er op voorraad is voor het noodstroomaggregaat en welke afspraken er zijn gemaakt voor bevoorrading met diesel na het verstrijken van die tijd.

Adviesgesprek selecteren datacenterKlik hier

3. Klimaatbeheersing

Een IT-omgeving is gebaat bij een zo constant mogelijke temperatuur voor de beste prestaties en een lange levensduur van de hardware. Door het gebruik van cold corridors verliezen datacenters minder koelcapaciteit, wat de efficiëntie ten goede komt. ASHRAE, de internationale organisatie die zich bezighoudt met verwarming, ventilatie, airco en koeling (HVAC), stelt dat de temperatuur in een datacenter tussen de 18 en 27 graden Celsius moet liggen om de apparatuur optimaal te laten presteren. Een specifieke manier van koelen is door gebruik te maken van water dat verdampt.
Dat verhoogt de luchtvochtigheid en onttrekt verdampingsenergie aan de lucht waardoor de temperatuur daalt. Dat heet adiabatische koeling. De vochtige gekoelde lucht kan bovendien worden gebruikt om een tweede, gescheiden luchtstroom te koelen: indirecte adiabatische koeling. Dit is een bijzonder energiezuinige manier om het klimaat in een datacenter op peil te houden.

4. Beveiliging

Op het gebied van informatiebeveiliging zijn er diverse normen waaraan datacenters kunnen voldoen, zoals ISO27001 (informatiebeveiliging), NEN7510 (informatiebeveiliging in de zorg) en PCI DSS (financiële transactiebeveiliging). Ga na welke certificeringen het datacenter van uw keuze biedt. Niet alleen datasecurity is van belang in een extern datacenter, minstens zo belangrijk is de fysieke beveiliging van het pand. Zoek naar een extern datacenter waar 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar fysieke beveiliging aanwezig is en waar gebruik wordt gemaakt van een hoogwaardig cameranetwerk waarop iedere hoek van het datacenter te zien is. Ongeautoriseerde personen moeten niet zomaar naar binnen kunnen lopen, dus een biometrisch identificatiesysteem voor klantspecifieke ruimtes is onmisbaar.

5. Dataverbindingen

Een datacenter zonder connectiviteit is als een vuurtoren zonder licht. Bepaal welke mate van connectiviteit uw organisatie nodig heeft en ga op zoek naar een carrier- en cloudneutraal datacenter die een grote verscheidenheid aan mogelijkheden biedt als het gaat om netwerken, dark fiber en cloud providers die aanwezig zijn in het pand. Waarom carrier neutraal? Connectiviteit is een bestaansvoorwaarde voor uw bedrijf. Er zijn datacenters die de volledige pakketten aanbieden echter is dit niet altijd beter. Als het netwerk niet naar behoren blijkt te zijn kunt u bij een carrier neutraal datacenter makkelijker overstappen op een andere provider, zonder dat u hoeft te migreren. Als uw favoriete of vereiste provider niet aanwezig is, kan de datacenterleverancier bemiddelen, zodat deze provider zijn diensten alsnog aflevert bij uw IT-platformen. Bovendien is het raadzaam om te checken hoe de redundantie van de verbindingen naar het datacenter is of kan worden geregeld.

6. Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid is de Power Usage Effectiveness (PUE) een belangrijke waarde. Dat cijfer geeft aan hoe efficiënt een datacenter met zijn energie omgaat. Hoe dichter deze waarde bij 1 komt, hoe beter dat is voor het milieu is, én voor uw portemonnee. Afhankelijk van hoe hoog duurzaamheid op uw prioriteitenlijst staat, kunt u ook zoeken naar een extern datacenter dat gebruikmaakt van windenergie en 100 procent CO2-neutraal is. Vraag ook altijd na of er chemische koelmiddelen worden gebruikt. Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er diverse certificeringen te behalen, zoals ISO 14001 (milieumanagement). Met deze certificering toont een extern datacenter dat het verantwoordelijkheid neemt voor mens en milieu en voldoet aan de wetgeving.

Rondleiding aanvragenKlik hier

7. Faciliteiten

Buiten alle harde eisen, zijn er natuurlijk ook randzaken die de keuze voor een extern datacenter beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van Wifi, flexwerkplekken, een gunstige ligging en voldoende (beveiligde) parkeerruimte. Of wat te denken van een laadperron en opslagplaats? Wellicht vindt u het belangrijk om te weten dat de datavloeren in het datacenter boven zeeniveau liggen en wilt u te allen tijde direct toegang tot het datacenter kunnen hebben. Ook het imago van een datacenter kan van invloed zijn op uw keuze.

8. Additionele diensten

Andere zaken waar u op kunt letten zijn de overige diensten die een extern datacenter biedt. Een conventioneel datacenter biedt vooral ruimte en rackspace. Maar er zijn ook datacenters die een stapje extra doen voor hun klanten en additionele diensten aanbieden zoals bijvoorbeeld digitaal rackmanagement waardoor u zelf weinig tot niet op locatie hoeft te zijn om het beheer aan racks uit te voeren. Bovendien bieden sommige datacenters handige tools om beschikbare clouddiensten aan te schaffen, te beheren en te monitoren.

Breng uw behoeften en eisen in kaart, ga op zoek naar verschillende datacenters die hieraan voldoen, vraag vervolgens referenties op en breng een bezoek aan de verschillende faciliteiten. Dit leidt naar de keuze voor het juiste datacenter voor uw organisatie.

Wilt u meer weten over hoe The Datacenter Group zijn datacenters heeft ingericht? Dan kunt u hier de factsheets downloaden. Maar u bent ook welkom voor een vrijblijvende rondleiding. We laten u graag onze datacenters zien.

 

Lees meer: