Hoe kom ik tot groei van mijn onderneming? En hoe houd ik deze groei vast?

Auteur: Jerre Maas, co-founder PresentersWall

Een tijdje terug was ik als spreker te gast bij een Masterclass georganiseerd door The Datacenter Group. Een zaal vol CEO’s uit de wereld van hosting en cloud in een spannende locatie. Spannend omdat de Masterclass plaatsvond in de PAL-V fabriek waar vliegende auto’s (ook wel Gyrocopters genoemd) worden gebouwd. Je zag de ogen van de gasten steeds groter worden bij het zien van al dat glimmende spul.

The Datacenter Group had haar relaties verleid te komen, door vooral in te zetten op het delen van elkaars ambitie, hoe te komen tot groei en hoe deze vast te houden. Een insteek die ze zelf al praktiseren: Hun BHAG (Big Hairy Audacious Goal) is namelijk om in 2025 de grootste Nederlandse datacenterspeler te zijn met tien locaties verspreid over het hele land.

Ambitie

Een stoere uitdagende ambitie zeg maar, die prikkelt. Goed gekozen, net zoals ik hebben namelijk velen van u ook een stevig ambitieniveau. We willen zowel privé als zakelijk flink groeien. We lopen als het ware over van ambitie. Als je dan wordt uitgenodigd om met gelijkgestemden te luisteren naar anderen die hun ambities en dromen hebben waargemaakt, maak je hiervoor graag tijd vrij in je agenda.

Mijn speakersslot die middag was ingeklemd tussen de sessies van groeiguru Bart van Nol en helikopterpiloot George Tielen. Toppers in hun vakgebied, voor mij als sociaal psycholoog een mooie positie om mijn ervaringen – die ik regelmatig post op Psyblog – en ambitie te delen met de aanwezige cloudbazen. De uitdaging was bovenal hen te verrassen met mijn visie op ‘recruitment 2.0’.

Personeelsbehoud

Kort door de bocht kan gerust gesteld worden dat het behouden van goed personeel, slimmer is dan keer op keer gaan werven. Als je dan toch – met behulp van alle social media kanalen – de markt op moet, dan zal je nieuwe werkgever een realistisch warm bad moeten aanbieden. Wil je althans die ene specialist binnenhalen.

Na afloop van het event werd ik hierover aangesproken door Martijn Kandelaar de datacentermanager van The Datacenter Group. Hier speelt – mede door hun ambitie tot groei – deze wervingsproblematiek in toenemende mate. Wat volgens deze datacentermanager erg aanspreekt, is dat TDCG over kleine teams beschikt waarbij een teamlid veel verantwoordelijkheid krijgt en aangesproken wordt op zijn ondernemerschap. Vaak zie je dat specialisten diverse aanbiedingen per maand krijgen om toch vooral over te stappen naar een plek waar het gras nog groener is of het werk nog sexyer. Dat kan overigens in de praktijk nog wel eens tegenvallen. Het beeld dat geschetst wordt, is te rooskleurig. Hier is dan sprake van verwachtings-mismanagement. Zo moet de wervingsprocedure weer opnieuw opgestart worden. Zonde van de energie en de budgetten natuurlijk. Die vlieger gaat ook op als we het hebben over het behoud van personeel. Eenmaal binnen, moeten de verwachtingen die geschapen zijn in de sollicitatiegesprekken wel waargemaakt worden.

Durf als werkgever ook de minpunten van de job te benoemen. Straal realisme uit, dat betaalt zich altijd uit. Breng de ambitie tot groei in praktijk. TDCG heeft dit goed begrepen door dit jaar al in aantal datacenters te verdubbelen. Op zijn Brabants gezegd: doe gewoon, wees eerlijk, wees attent. Vertrouwen in de organisatie werkt namelijk vaak beter dan de koele cijfers.

Lees meer:
Geïnteresseerd?

Vraag hieronder uw offerte aan of boek een rondleiding in onze datacenters.