High density racks voor groot data verbruik

Auteur: Arno Suers, CTO van The Datacenter Group (TDCG) 

De hoeveelheid data in onze digitale wereld groeit in rap tempo. Organisaties die veel met data werken of big data analyseren, hebben apparatuur nodig die met die grote hoeveelheden data overweg kan. Maar die apparatuur vraagt om veel meer vermogen dan de gewone servers, dus de racks in datacenters moeten daarop worden ingericht. Dat zijn high density racks.

Arno Suers legt uit: “Een gemiddeld rack verbruikt ongeveer 3 tot 7 kilowatt aan elektrisch vermogen. Daarop is de koeling in het datacenter vaak ook afgestemd. Maar blade servers, die veel rekenkracht hebben en gebruikt worden voor het verwerken van grote hoeveelheden data, gebruiken veel meer energie. De elektrische aansluiting van die racks – waar de blade servers in hangen – moeten daarop berekend zijn. Deze ‘high density racks’ kunnen meer dan 10 kilowatt aan elektrisch vermogen afnemen.”

High density zone

Steeds meer grootzakelijke organisaties maken gebruik van zulke blade servers en high density racks, omdat ze steeds meer rekenkracht nodig hebben. De datacenters van The Datacenter Group zijn ingericht om high density racks te faciliteren. “Met speciale corridors waarin deze powerracks geplaats kunnen worden. De koeling in die corridor wordt aangepast, omdat er door het grotere vermogen van de racks ook meer warmte vrijkomt. Bovendien is de luchtstroom die een blade server genereert vaak fors en kan die van invloed zijn op omliggende apparatuur. Bij het inrichten van de high density corridor houden we met al die zaken rekening.”

Modulair opschalen

De koelsystemen moeten worden aangepast, maar dat is voor The Datacenter Group niet zo’n probleem. “We zijn een modulair datacenter, dat wil zeggen dat we zaken als koeling eenvoudig kunnen op- en afschalen naar de behoefte die er in ons datacenter is.” Het bedrijf ontwikkelde een aantal jaren geleden eigen koelsystemen met adiabatische koeling. “We koelen indirect met de buitenlucht waardoor we heel energiezuinig zijn als datacenter. Dat zie je terug in onze PUE-waarde, die is gemiddeld 1,15 in ons datacenter in Delft en 1,12 in het datacenter in Amsterdam.” Hoe dichter de PUE-waarde bij de 1 ligt, hoe energiezuiniger een datacenter is. Ook de hele infrastructuur in de panden is geschikt voor high density racks. “Momenteel hebben we in Amsterdam een energie-aansluiting van 2 megawatt. Eind van dit jaar wordt de upgrade naar 5MW gerealiseerd. Hierdoor is onze hoofdinfrastructuur voorbereid op de toekomst, zodat we klanten snel kunnen bedienen in hun vraag naar high density  racks.”

Kostenvoordelen

Voor klanten zijn er verschillende voordelen om te kiezen voor high density racks. Zo kunnen in die powerracks ook krachtige servers geplaatst worden, die meer energie vragen. Deze krachtige servers hebben meer rekenkracht en kunnen meer data verwerken. Deze apparatuur is duurder dan een normale server, dus niet iedere organisatie kiest ervoor. “We verwachten dat, doordat blade servers grotere hoeveelheden data aankunnen, organisaties op termijn ervoor kiezen om meerdere servers te vervangen voor een blade server.” Minder servers betekent ook dat een klant minder racks nodig heeft in een datacenter. Er wordt namelijk  afgerekend naar het aantal racks dat een klant in gebruik heeft en dat kan een aantrekkelijke kostenbesparing opleveren. “Door onze energiezuinige koelsystemen hoeven we minder energiekosten door te berekenen aan onze klanten. Hoe zuiniger onze datacenters zijn, hoe voordeliger dat is voor onze klanten. En natuurlijk het milieu.”

Flexibel en snel opleveren

Klanten kunnen bij The Datacenter Group ook hun eigen high density racks plaatsen. “Het voordeel is dat daar de blade servers dan al in zitten en niet alles apart verhuisd hoeft te worden”, zegt Suers. Maar ook klanten die niet over eigen high density racks beschikken, kunnen bij het datacenter aankloppen. “Doordat we onze infrastructuur heel flexibel en modulair hebben opgebouwd, kunnen we heel snel schakelen. Ik durf te zeggen dat we een nieuwe corridor binnen een maand kunnen opleveren. En als een klant zijn eigen rack meebrengt, dat een afwijkende maat heeft ten opzichte van een bestaande corridor waar hij in moet komen, dan zijn we zo flexibel dat we de maatvoering van onze corridor relatief eenvoudig kunnen aanpassen.”

Wat zijn de mogelijkheden?

Verwerkt uw organisatie veel data en vragen uw systemen meer elektrisch vermogen dan een gemiddeld rack kan leveren? Neem dan eens contact op met The Datacenter Group om te bekijken welke mogelijkheden er voor high density racks zijn in onze datacenters. We denken graag met u mee!

Download onze datacenter factsheetsKlik hier

 

Lees meer:
Geïnteresseerd?

Vraag hieronder uw offerte aan of boek een rondleiding in onze datacenters.