Migreren naar een datacenter: verhuis in vier stappen uw IT-omgeving

U hebt de keuze gemaakt. Het beste datacenter voor uw organisatie staat klaar om u als nieuwe klant te verwelkomen. Het enige dat nog rest is de fysieke verhuizing van de IT-omgeving. Een tijdrovende, complexe en risicovolle onderneming. Met deze vier stappen houdt u grip op de migratie.

1. Beslis wat er verhuisd moet worden

Een grootscheepse verhuizing van een IT-omgeving in eigen beheer naar een extern datacenter is hèt moment om verouderde apparatuur uit te faseren, geleende zaken in te ruilen en ervoor te zorgen dat uw IT-omgeving op de nieuwe locatie weer aan de hoogste eisen voldoet. Neem alle hardware- en softwarecontracten door. Zijn er contracten die opgezegd kunnen worden?

Aangezien dit het moment is waarop de hele IT-omgeving wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd is het een uitgelezen moment om van een lastige leverancier af te komen, één nieuwe dienst te proberen en/of een betere deal te sluiten met een bestaande leverancier. Een migratie biedt u de mogelijkheid om kritisch te kijken naar de efficiëntie van uw omgeving en te bepalen wat wel en niet goed werkt.

Wanneer u weet welke apparatuur verhuisd moet worden, bepaalt u of dat in één keer gebeurt of in delen. Bovendien is het goed om te beslissen of u de verhuizing zelf uitvoert of daar een gespecialiseerd bedrijf voor inhuurt.

2. Breng de omgeving en apparatuur nauwgezet in kaart

Voordat er ook maar ergens een stekker uit wordt getrokken, loopt u overal langs met systeemlogbestanden en de documentatie van de inventaris. Ga na of alles daadwerkelijk aanwezig is en voeg nieuwe apparatuur toe in de lijsten. Meet het gebruik om de daadwerkelijke belasting van het systeem, geplande backups, gebruikte software en applicaties vast te leggen. Als u servicecontracten heeft, is dit het moment om de verhuizing door te geven. Disaster recovery moet bijvoorbeeld naar de nieuwe locatie worden geleid.

Label de zaken die moeten blijven staan en de zaken die mee moeten verhuizen. Als een apparaat mee gaat naar de nieuwe locatie vermeldt u informatie over de garantie en het serienummer. Zorg ervoor dat van geen enkel apparaat tijdens de verhuizing de garantie vervalt.

Dit is ook het moment om back-ups en disaster recovery op te zetten of te wijzigen. Het is aan te raden om zowel een fysieke back-up als eentje in de cloud te hebben. Het testen van de disaster recovery is een goede manier om u voor te bereiden op de daadwerkelijke verhuizing.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragenKlik hier

3. Stel een team samen en voer de verhuizing uit

Plan de beoogde verhuisdatum op een moment dat de business daar zo min mogelijk last van ondervindt. Een drukke periode zoals bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product of groot intern project is geen geschikte tijd.

Stel een uitgebreid plan op voor de verhuisdag waarin staat wat en hoe er verhuisd wordt, en waarin plannen voor back-up, installatie en testen zijn opgenomen. Houd het risico van iedere stap in uw achterhoofd en probeer de business zo min mogelijk te verstoren.

Security is van het grootste belang tijdens dit proces. Ken je personeel, houd bij waar de apparatuur zich bevindt en hou de securitylogboeken in de gaten.

Het is raadzaam om de verhuisroute vooraf zonder apparatuur te verkennen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet langs water te willen rijden met waardevolle apparatuur. Verhuis uw assets bovendien niet allemaal ineens, maar in gedeeltes. Mocht er onverhoopt onderweg toch iets gebeuren, dan is niet alle apparatuur daarbij betrokken.

Het inhuren van een extern verhuisbedrijf en het afsluiten van een verzekering behoort ook tot de mogelijkheden.

4. Documenteer en test

Nadat alles op de nieuwe locatie is geïnstalleerd, begint het testen. Loop alle apparatuur op de nieuwe locatie na met de inventarislijst in uw handen. Evalueer de verhuizing en schrijf nadien een verslag waarin u vastlegt wat er goed en minder goed ging. Is alles volgens plan gegaan, welke obstakels kwam u tegen en hoe heeft u die geslecht? Neem hierin ook de feedback van het team, het management en teamleiders van andere afdelingen mee. Hebben zij last gehad van de verhuizing? Hoe draaien hun systemen na de verhuizing?

Vrijwel niets is zo gecompliceerd als de fysieke verhuizing van een IT-omgeving. Hoewel bovenstaande stappen zeker niet volledig of gedetailleerd zijn, bieden ze u wel handvatten om na te denken over hoe, wat, waar, wanneer en waarom u apparatuur en systemen gaat verhuizen.

The Datacenter Group biedt ondersteuning bij het inrichten van racks, en hulp bij het opstellen van een migratieplan. De organisatie beschikt over een netwerk van bedrijven die de fysieke verhuizing op zich kunnen nemen en werkt samen met externe partijen die complete verhuistrajecten kunnen regelen. Wilt u hierover eens van gedachten wisselen met een van onze experts? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We geven u graag nog een paar aanvullende adviezen op migratie!

Lees meer: