De beste cloudstrategie is private first

Volgens de Dutch Datacenter Association heeft 70 procent van de Nederlandse bedrijven hun IT-omgeving in eigen huis staan. Wanneer er gekozen wordt voor de cloud, is dit vaak een publieke cloud oplossing van een grote speler zoals Amazon, Microsoft of Google. Toch is een private cloud in veel gevallen een betere keus.

Bij de grote techreuzen weet u nooit zeker waar uw data staan. Sterker nog, wanneer u vraagt of ze u kunnen laten zien waar uw bedrijfsgegevens fysiek opgeslagen staan, blijft het bijzonder lang stil. En die onzekerheid is voor veel organisaties een reden om de IT-omgeving dan maar in eigen huis te houden. Maar een regulier kantoorpand is geen ideale locatie voor een hoogwaardige computerruimte. De eisen die aan zo’n ruimte worden gesteld zijn zo specifiek dat een organisatie die moeilijk zelf optimaal kan faciliteren.

Een datacenter is volledig ingericht op het huisvesten van IT-omgevingen en daarom altijd te prefereren boven ‘zelluf doen’. In een datacenter zijn de vloerbelasting, noodstroomvoorzieningen, koeling, UPS-systemen en energievoorziening volledig op elkaar afgestemd. Het is immers de kerntaak van een datacenter om de IT-omgevingen van klanten te huisvesten. De veiligheid en beschikbaarheid die een datacenter kan garanderen, kunnen organisaties vaak zelf niet realiseren, door bijvoorbeeld budgetrestricties en het ontbreken van kennis, kunde en tijd.

Eigen private cloud in gespecialiseerde omgeving

Het inrichten van een private cloud in een datacenter biedt verschillende voordelen. Bij The Datacenter Group krijgt een klant een eigen rack toegewezen waar hij zijn eigen apparatuur in kan plaatsen. Daarmee krijgt u de zekerheid van uw eigen hardware, software en beheer, met de geneugten van een volledig optimaal geconditioneerde omgeving. Op die manier gaan niet alleen de investeringen langer mee, u weet bovendien precies waar uw data staan en wie erbij kan. Bij The Datacenter Group maken we regelmatig berekeningen en hoewel er veel factoren meewegen en de uitkomsten sterk afhankelijk zijn van die factoren, durven we haast wel te zeggen dat een private cloud onderaan de streep minder kosten met zich meebrengt dan een public cloud oplossing. Helemaal wanneer de data op uw systemen ineens uit zijn voegen barst.

Nederlands grondgebied verdient voorkeur

Met een private cloud bent u wat schaalbaarheid betreft afhankelijk van de systemen die u in de racks plaatst. Toch zien we in de praktijk dat de hardware tegenwoordig zo geavanceerd is dat onverwachte pieken veelal opgevangen kunnen worden met de huidige processoren en aanverwante systemen. Voor de zekerheid is bij The Datacenter Group altijd een ExpressRoute in te richten naar een of meerdere publieke clouddiensten. Zo’n hybride aanpak verhoogt de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van een private cloud. Bij de keuze voor een private cloud omgeving doen organisaties er goed aan om te kijken naar Nederlandse datacenterleveranciers met panden op Nederlands grondgebied. Zo weet u zeker dat u ‘beter’ compliant bent, door auditors goed controleerbaar en weet u, in geval van een dispuut, waar u aan toe bent omdat het geschil onder het Nederlands recht valt.

Lokale expertise

Net zoals dat u brood het liefst bij de bakker op de hoek haalt en verse vis het beste smaakt, wilt u ook uw data dichtbij hebben. Maar dan wel op een plek die daar specifiek voor bedoeld en ingericht is en waarvan u met een gerust hart weet: hier staat mijn IT-omgeving veilig. Wanneer u dat besluit hebt genomen, staat u voor een volgende uitdaging. Het verhuizen van de IT-omgeving. Bepaald geen sinecure, maar met onze jarenlange ervaring en expertise staan we u graag met raad en daad terzijde middels onze lift en shift migratieservice.

Whitepaper DatacentermigratieDownload hier

 

Wilt u meer weten over de private cloudmogelijkheden bij The Datacenter Group en/of advies over een migratietraject? We helpen u graag verder.

Lees meer:
Geïnteresseerd?

Vraag hieronder uw offerte aan of boek een rondleiding in onze datacenters.