Twin datacenters: altijd en overal beschikbaar

Redundantie is van steeds groter belang in onze digitale economie. Het zorgt ervoor dat cruciale data altijd beschikbaar zijn en de connectiviteit van bedrijven wordt veiliggesteld. Als het gaat om veilige back-ups of uitwijkmogelijkheden zijn twin datacenters een goede oplossing.

OGD ict-diensten, een ICT-dienstverlener, maakt bijvoorbeeld gebruik van de twin datacenter-oplossing van The Datacenter Group. Bas Dusée, hoofd IaaS-diensten, vertelt: “Onze klanten willen een uitwijkscenario hebben voor het geval in het datacenter bijvoorbeeld de stroom uitvalt of iets anders aan de hand is.” De zekerheid van beschikbaarheid is een groot goed voor veel organisaties. Ook bij Naturalis Biodiversity Center, het onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden,  maken ze gebruik van de twin datacenter-oplossing. “We willen onze data snel en veilig kunnen back-uppen”, vertelt systeem- en netwerkbeheerder David Heijkamp.

Spreiding van het risico

Naturalis heeft een private cloudomgeving op basis van OpenStack. Daarop draaien twee omgevingen, eentje voor de kantoorautomatisering, ondersteuning van researchers in hun onderzoek en de collectie. “We beschikken als museum over een omvangrijke collectie van meer dan 40 miljoen specimen die we hebben gedigitaliseerd. Om die gegevens te ontsluiten, ontwikkelen we webservices en apps die we ook op onze cloudomgeving hosten.” De tweede omgeving wordt gebruikt voor de back-up van alle data.

Voor een snelle en veilige back-up werd via een openbare aanbesteding gezocht naar een datacenterleverancier die twee fysiek gescheiden datacenteromgevingen kon leveren die goed met elkaar verbonden waren. “Voorheen deden we veel zelf in huis, maar we zitten de komende 1,5 tot 2 jaar nog in tijdelijke panden, omdat het nieuwe museum dat wordt gebouwd nog niet klaar is. Dat betekent dat we de IT-omgeving ook steeds zouden moeten verhuizen, dat is geen ideale situatie.” Zo kwam Naturalis bij The Datacenter Group uit. Het grootste voordeel vindt Heijkamp de spreiding van het risico. “Als het datacenter in Delft uitvalt, weten we dat er een back-up van onze gegevens in Amsterdam klaar staat.”

Makkelijk zakendoen

OGD heeft zelf niet de beschikking over een datacenter, maar vulde voorheen de behoefte op door datacentra van verschillende aanbieders te gebruiken. Toen The Datacenter Group het nieuwe datacenter in Delft aan het bouwen was, kwam het bedrijf in beeld bij OGD. “We zitten letterlijk om de hoek bij het nieuwe datacenter”, zegt Dusée. Toen de contacten uiteindelijk werden gelegd, bleken de bedrijfsculturen bijzonder goed met elkaar te klikken en ging OGD met de Datacenter Group in zee. “Het is gewoon ontzettend makkelijk als je zakendoet met slechts één partij, dat scheelt een heleboel gedoe. Bovendien zijn de fysieke datacenters geografisch goed gescheiden, en zijn het twee separate entiteiten. Dan vervalt de meerwaarde van het zakendoen met meerdere leveranciers.”

Bekijk onze datacenter factsheetsKlik hier

Snel uitwijken

Het grootste voordeel voor OGD is dat het bedrijf snel kan uitwijken in geval van calamiteiten. “Met één druk op de knop kunnen we schakelen tussen het ene datacenter en het andere. Zonder deze twin datacenter-oplossing zouden we in geval van een calamiteit een probleem hebben. We hebben een platform waar meerdere klanten op draaien en waarvan wij de beschikbaarheid dus te allen tijde willen verzekeren. Bij uitval van het netwerk staan anders tienduizenden mensen bij het koffieapparaat.” Gelukkig heeft OGD de uitwijkmogelijkheid zelden nodig gehad. “We testen het wel heel vaak, en de wetenschap dat het werkt, is geruststellend.”

Risico-inschatting bepaalt noodzaak

Of een uitwijklocatie noodzakelijk is, is voor iedere organisatie anders. Het wordt bepaald door een risico-inschatting die per bedrijf verschilt. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat het kost als de systemen van het bedrijf niet kunnen worden gebruikt. Hoeveel omzet loopt de organisatie dan mis? Hoeveel werknemers kunnen hun werk niet doen en hoe groot is het risico op schadeclaims en imagoschade? De antwoorden op deze vragen kunnen worden afgezet tegen de kosten van een hoge beschikbaarheid en redundantie.

Voor een ziekenhuis bijvoorbeeld, waar mensenlevens op het spel staan en een hoge beschikbaarheid cruciaal is, weegt de prijs voor redundantie niet op tegen eventuele gevolgen van het niet beschikbaar zijn van IT-systemen. Voor Bas Dusée is het helder: “Natuurlijk hangt het heel erg van het soort organisatie af, maar tegenwoordig is het niet meer acceptabel om alle gegevens op slechts één plek te hebben. Dat risico is gewoon te groot. Gelukkig worden de uitwijkscenario’s steeds geavanceerder en steeds beter betaalbaar.”

Lichtpad ligt er al

Naturalis, aangesloten bij SURFnet – de organisatie die zorgt dat onderzoekers, docenten en studenten eenvoudig en krachtig samen kunnen werken met behulp van ICT – was het eerste onderzoeksinstituut dat zijn intrek nam in het datacenter van The Datacenter Group in Delft. “Daarom is er toen, als onderdeel van de aanbesteding, een lichtpad aangelegd van SURF naar het datacenter. Voor andere partijen betekent dit dat die presence er dus al is in het datacenter en dat zij daar vervolgens ook gebruik van kunnen maken. Dat is heel prettig.”

The Datacenter Group beschikt over een glasvezelverbinding tussen de datacenters in Amsterdam en Delft. Door de ringvormige aanleg is de verbinding volledig redundant. Het datacenter in Amsterdam heeft een vloeroppervlakte van 5.000m2 en ligt in de buurt van de A10, Schiphol en verschillende treinstations. Het is direct aangesloten op één van de grootste internetknooppunten ter wereld, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). De locatie in Delft heeft eveneens een vloeroppervlakte van 5.000m2 en ligt op de TU Delft Campus, vlakbij de luchthaven en de TU Delft. Ook dit datacenter heeft een directe verbinding met de AMS-IX.

Lees meer: