Voor welke cloudvorm (private, public of hybride) kies ik?

Als de keuze gemaakt is om de IT-omgeving uit te besteden naar een extern datacenter, rijst de vraag welke cloudvorm je kiest. Welke delen van de omgeving blijven in de private cloud en welke applicaties wellicht in een publieke cloud kunnen worden ondergebracht.

We spreken van een private cloud als het gaat om een infrastructuur die specifiek is toegewezen aan één organisatie. Zo’n private cloud kan binnen de eigen bedrijfsmuren, maar liever in een beveiligd datacenter staan. Het beheer van de servers, applicaties en netwerkverbindingen vallen onder de verantwoordelijkheid van het eigen bedrijf. Het grote voordeel is dat een IT-manager de volledige controle heeft over de cloudapplicaties en zelf de hardware en bijbehorende capaciteit kan kiezen. Bovendien kiest de IT-afdeling zelf hoeveel en wanneer er back-ups worden gemaakt. Het grootste voordeel van een private cloud is dat u weet waar uw data zich bevinden, zodat u kunt aantonen dat u compliant bent. Veel bedrijven moeten zich aan de privacy wet- en regelgeving houden en die stelt nou eenmaal dat privacygevoelige gegevens niet buiten de Nederlandse handelsgrenzen mogen worden opgeslagen.

Nadelen van de private cloud

Wanneer gekozen wordt voor een private cloud, moet u rekening houden met investeringen in hardware. Deze hardware moet om de zoveel tijd vervangen worden en is natuurlijk niet immuun voor storingen en uitval. Het onderhoud van een serverpark kost tijd, geld en energie. Natuurlijk kunt u dat weer uitbesteden aan een gespecialiseerde partner, maar vooral als de organisatie met privacygevoelige gegevens werkt, is het noodzakelijk om te zorgen voor een IT-partner met de juiste certificeringen.

Voordelen van de public cloud

Veel organisaties gebruiken al diensten uit de publieke cloud, denk bijvoorbeeld aan Office 365, Dropbox en Evernote. Bij een publieke cloud maakt het bedrijf gebruik van de technische infrastructuur van de leverancier. Dan gaat het om diensten die tegen betaling via internet te gebruiken zijn. De leveranciers beschikken over een eigen serverpark waarop de online applicaties voor hun klanten draaien. Het grote voordeel van publieke clouddiensten is dat u geen hardware aan hoeft te schaffen en geen tijd, geld en moeite hoeft te steken in het (laten) ontwikkelen van een online applicatie. Ook het op- en terugschalen kan snel en eenvoudig gebeuren.

Nadelen van de public cloud

Toch kent de publieke cloud ook een keerzijde. Zo heeft u niet de volledige controle over uw bedrijfsdata en is niet altijd duidelijk in welk land de server staat waarop uw gegevens worden opgeslagen. Het besluit om bepaalde applicaties naar de publieke cloud over te brengen, hangt sterk samen met zaken als security, beschikbaarheid, prestatie, schaalbaarheid en wet- en regelgeving. Applicaties die zich goed lenen voor het draaien op een public cloud zijn:

 • Ontwikkel- en testapplicaties
 • Applicaties voor persoonlijke productiviteit
 • Collaboration tools
 • Applicaties die zeer veel rekenkracht vergen
 • Gevirtualiseerde applicaties
 • Disaster recovery applicaties
 • Big data-applicaties

Bedrijfskritische systemen

Hoewel steeds meer grote organisaties ook hun bedrijfskritische systemen in een public cloud plaatsen, moet het verplaatsen van dit soort omgevingen altijd met veel zorg worden afgewogen. Neem bijvoorbeeld een ERP-applicatie. Die zijn vaak transactie-intensief met een hoge doorvoersnelheid waarbij weinig vertraging mag optreden. Bovendien bevatten ze gevoelige data, grote datasets en stellen ze hoge eisen aan de beschikbaarheid. Data in zo’n systeem moet soms aan wet- en regelgeving voldoen die niet kan worden gegarandeerd in de publieke cloud.

Welke applicaties moeten in welke cloud?

Hoe selecteert u de applicaties die u naar de publieke cloud kunt brengen en welke aanpassingen daarvoor mogelijk noodzakelijk zijn? De vragen die u zichzelf moet stellen, omvatten onder meer:

 • Is de applicatie al gevirtualiseerd en kan het draaien op de infrastructuur van de cloudprovider?
 • Voldoet de cloudleverancier aan de strenge wensen en eisen op het gebied van databeveiliging die uw bedrijf hanteert?
 • Welk SLA-niveau is nodig voor de applicaties? Welke beschikbaarheidsgarantie en hoogwaardige mogelijkheden biedt de leverancier?
 • Welke eisen stelt u aan het netwerk en het beheer? Kunnen deze zaken eenvoudig worden gedupliceerd in de cloudomgeving?

Hybride cloudoplossing

Organisaties stappen vrijwel nooit ineens volledig over naar de publieke cloud. Vaak wordt ervoor gekozen om één of twee diensten uit de publieke cloud te betrekken en de rest in een private cloud onder te brengen. We spreken dan over een hybride cloudoplossing. Afhankelijk van de wensen en eisen van een organisatie kan een mix van publieke en private clouddiensten worden samengesteld. Het samenstellen van zo’n hybride cloud begint altijd met het maken van een goede inventarisatie. Criteria die daarbij een belangrijke rol spelen zijn kosten, wet- en regelgeving, veiligheid, betrouwbaarheid, beschikbaarheidsgaranties en de locatie waar uw data worden opgeslagen.

Private cloud

De verwachting is dat deze hybride mixvorm de standaard wordt de komende jaren, voor zover dat al niet het geval is. Wilt u weten wat wij voor uw private cloud kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek en een rondleiding door ons datacenter.

Vrijblijvend cloudadvies aanvragenKlik hier
Lees meer: