Waarom u beter kunt kiezen voor een TIER 3 datacenter

Bedrijven worden steeds afhankelijker van ICT. De beschikbaarheid van IT-systemen wordt daarmee cruciaal voor de continuïteit van het bedrijfsleven. Niet beschikbare systemen leveren niet alleen financiële schade op, maar kunnen ook imagoschade of erger betekenen. De keuze voor een TIER 3 datacenter zorgt ervoor dat uw IT-systemen te allen tijde beschikbaar zijn.

Een datacenter heeft als kerntaak het huisvesten van de IT-omgeving van klanten. Het spreekt daarom voor zich dat daar alle belangrijke voorzieningen zoals koeling, vloerbelasting, energievoorziening, noodstroom en UPS-systemen volledig op elkaar zijn afgestemd. Colocatie is door die afstemming te prefereren boven een serverruimte in eigen huis. De beschikbaarheid die een professioneel datacenter biedt, is voor veel bedrijven zelf niet eenvoudig te realiseren.

TIER-indeling datacenters

Er bestaan verschillen in de beschikbaarheid die een datacenter kan garanderen. Het Uptime Institute, een adviesorganisatie die zich toelegt op het verbeteren van de prestaties, efficiëntie en betrouwbaarheid van bedrijfskritische infrastructuren, categoriseert datacenters in vier ‘tiers’. Deze niveaus zeggen iets over de beschikbaarheid en de maximale downtime van een datacenter. Een TIER 1 datacenter biedt geen redundantie, een TIER 2 datacenter gedeeltelijke redundantie, een TIER 3 datacenter N+1 en een TIER 4 datacenter 2N+1. Dat betekent dat in een TIER 3 datacenter alle voorzieningen dubbel zijn uitgevoerd. Bij een TIER 4 datacenter wordt er bovendien een back-up voor de back-up gegarandeerd. Dat betekent dat ook de energievoorziening dubbel moet zijn uitgevoerd, iets dat in Nederland (met zijn enkelvoudige elektriciteitsnet) bijzonder lastig te bewerkstelligen is.

Bekijk onze datacenter factsheetsKlik hier

Welke beschikbaarheid is noodzakelijk?

Aan de hoogste beschikbaarheid, hangt uiteraard ook een prijskaartje. De vraag is dan ook welke mate van beschikbaarheid noodzakelijk is voor uw organisatie. Zo zal een ziekenhuis vrijwel altijd kiezen voor de hoogst mogelijke beschikbaarheid, omdat het niet-beschikbaar zijn van de systemen niet alleen geld en imagoschade kosten, maar mogelijk zelfs levens. In de praktijk blijkt dat veel organisaties voldoende hebben aan een TIER 3 datacenter.

Niet voor iedere organisatie is optimale redundantie noodzakelijk. Hoe dat voor uw organisatie is, hangt af van hoeveel downtime uw bedrijf kost. Hoeveel medewerkers kunnen hun werk niet doen, hoeveel klanten kunnen niet geholpen worden, hoeveel omzet loopt het bedrijf mis? Maar ook; wat betekent downtime voor de reputatie van uw onderneming en kunt u schadeclaims verwachten. Deze risico-inschatting bepaalt of de kosten van schade bij een mogelijke storing opweegt tegen de kosten voor een hogere beschikbaarheid. Vaak kan er met een combinatie van de eigen computerruimte voor de minder bedrijfskritische zaken en een TIER 3 colocatie voor bedrijfskritische applicaties en data de juiste beschikbaarheid worden behaald tegen acceptabele kosten.

Checklist beschikbaarheid

Om een weloverwogen keuze te maken, kunt u zichzelf een aantal vragen stellen:

  • Hoeveel downtime is jaarlijks maximaal toelaatbaar voor uw organisatie?
  • Hoe is de beschikbaarheid in het datacenter geborgd (aantal en capaciteit)?
  • Zijn redundante voorzieningen fysiek gescheiden?
  • Wordt de beschikbaarheid gewaarborgd tijdens onderhoud?

100 procent uptime

De datacenters van The Datacenter Group in Amsterdam, Delft, Rotterdam en Utrecht zijn alle, sinds de oprichting van het bedrijf in 2007, 100 procent online. Klanten kunnen bij colocatie kiezen uit een SLA die 2N biedt of een SLA die N+1 biedt. Zij krijgen daarmee twee compleet gescheiden 2×32 ampère stroomfeeds aangeboden. Deze feeds hebben hun eigen zaalverdelers, gescheiden UPS-voorzieningen en eigen generatoren. De Installaties en voorzieningen zijn gebouwd volgens de TIER 3 norm, oftewel dubbele zekerheid en stroomuitval is tot het minimum beperkt.


Indeling van de TIER-niveaus The Datacenter Group

Tier 3 Tier 4 Uitleg SLA

SLA GarantieFeedsMaximale downtimeTechnische oplossing
Goud2N99.999%A feed

B feed

0,4 per jaarde A-feed en B-feed zijn gevoed vanuit aparte UPS systemen, batterijen, noodstroomsystemen en de afgenomen capaciteit wordt zowel op de ene als andere installatie volledig gereserveerd.
ZilverN+199.99%A feed

B feed

1,6 uur per jaarde A-feed en B-feed zijn gevoed vanuit aparte UPS systemen, batterijen maar eenzelfde noodstroomsysteem. De afgenomen capaciteit wordt zowel op de ene als andere installatie volledig gereserveerd.

 

Lees meer: